Stijlkeuken #1 

Basso Continuo door Adriaan Lauwers

In de Stijl-Keuken workshops brengen we professioneel actieve muzikanten van alle achtergronden samen voor een dag waar stijloverschrijdend gedrag centraal staat. 
Breng je instrument mee, leer iets nieuws, en klets bij over een heerlijke maaltijd.

 

Deze eerste sessie is gericht op gitaristen. Adriaan Lauwers neemt je mee doorheen de tijd en ontsluiert de geheimen van het Basso Continuo over de eeuwen heen tijdens een praktische workshop. 

Je hebt geen voorkennis van klassieke muziek of barokmuziek nodig, wel vragen we er rekening mee te houden dat de workshop op maat gemaakt is voor muzikanten van een zeer gevorderd / professioneel niveau. 

26 september 2021 - 11u tot 16u
KUNSTENZOO (uitbreidingstraat 538 - 2600 Antwerpen Berchem - vlakbij Berchem Station!)
Lunch: (h)eerlijke soep - met dank aan BioHofke

55 euro*
Op reservatie 

*Kom je niet alleen? Geniet van de vriendschapskorting: 2e ticket aan 50 euro, 3e ticket aan 45 euro

Reserveren

Bij het ontstaan van de opera, rond 1600, zag een nieuw notatiesysteem het licht dat tot ver in de 18de eeuw zou worden gebruikt. Aan de hand van een enkele basnoot en (eventueel) een bijhorend Arabisch cijfer, werd de muzikant in staat geacht een begeleiding te improviseren. Vergelijkbaar met het akkoordenschrift van vandaag, was deze manier in gebruik voor het hele repertoire en algemeen aanvaard binnen de hele westerse muziekwereld. Tijdens de workshop ontrafelen we de grote lijnen van dit systeem en bekijken we de verschillen hierbinnen in vogelvlucht over twee eeuwen muziek, van Monteverdi naar Lully tot Bach. Het doel van deze sessie is om een deur te openen voor gitaristen naar het barokrepertoire en zichzelf iets meer wegwijs te kunnen maken in de basso continuo-praktijk naderhand, alleen of met anderen.

 
adriaan_lauwers.png

Adriaan Lauwers

​www.adriaanlauwers.com

Adriaan Lauwers (BE) is gespecialiseerd in snaarinstrumenten uit de vroege eeuwen. Zowel solo als in ensemble speelde Adriaan concerten doorheen Europa.

Momenteel legt hij de laatste loodjes aan zijn opleiding bij Rolf Lislevand in het Conservatoire National Supérieur Musique et Danse de Lyon.      

Naast zijn liefde voor muziek heerst er bij Adriaan een passie voor vreemde talen en de geur van een heerlijke kop koffie in de ochtend. Hij houdt van koken volgens de wijsheden van Ottolenghi, erop uit trekken met de fiets en een rugzak, tijd doorbrengen in de natuur en quality time met vrienden.